Beste kniebrace om te kopen in 2022

Beste kniebrace om te kopen

De beste kniebrace om te kopen in 2022? In dit artikel laat ik de beste kniebraces zien voor artrose, kruisband letsels, meniscus blessures en sport. Ook voor runners knee en jumpers knee.

 

Vaak zie ik in mijn praktijk mensen die zelf al een brace/bandage hebben gekocht van de Kruidvat, Action of Decathlon. Deze werken vaak niet goed, dit is dus weggegooid geld! Lees dit artikel en maak de goede keuze. Het enige dat u nodig heeft, is een meetlint voor de maat.

 

Er is een oerwoud aan verschillende soorten kniebraces. Het is belangrijk om de kniebrace te kiezen die bij u past. Dit kan afhankelijk zijn van het probleem, bijvoorbeeld artrose, meniscus- en kruisband blessures, of speciaal om te sporten. Daarnaast moet de grootte van dit probleem in acht genomen worden. Voor bijvoorbeeld lichte pijnklachten is geen gigantisch frame nodig, maar kan een subtiele brace effectiever zijn.

 

 

Overzicht beste kniebrace 2022

beste kniebrace

Beste allround kniebrace

Bauerfeind Genutrain S

Beste kniebandage

Beste kniebandage

Bauerfeind Genutrain®

Beste kniebrace om te kopen voor artrose, reuma en instabiliteit in 2022

Knie artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen, in dit geval in de knie. Kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Als dit aangetast is, gaat het gewricht kraken en kan daarbij pijn ontstaan. Er zijn verschillende gradaties van artrose, waarbij ook een andere kniebrace past. Hoe groter de slijtage, des te instabieler de knie is en hoe steviger de kniebrace moet zijn.

 

In het geval van reuma kan er een ontstekingsreactie in het kniegewricht zijn. Dit gaat gepaard met pijn, zwellingen en vervormingen. Hierbij geeft compressie en het masserende effect van een kniebrace een prettig gevoel. Het zorgt ervoor dat de zwelling geremd wordt en de pijn verlicht. Echter zal dit bij veel belasting niet alle pijn wegnemen.

 

Een kniebrace kan de knie op verschillende manieren ontlasten. De knie wordt door een brace ondersteund of gecorrigeerd, waardoor de pijn verminderd of zelfs weggaat. Door compressie te geven op de knie, weet de knie beter waar het zich in de ruimte bevind, waardoor misstappen worden voorkomen. Ook zorgt compressie voor een pijn verlichtend effect. Scharnieren en baleinen zorgen voor een goede geleiding van het gewricht en zijwaartse stabiliteit. Ook kunnen scharnieren overmatige strekking tegengaan.

 

 

 

Beste kniebrace (bandage) om te kopen voor lichte tot middelmatige artrose, reuma en instabiliteit

De Bauerfeind Genutrain is een breiwerk kniebandage. Door de manier waarop het textiel geweven is, sluit de brace perfect aan op het been. Rondom de knieschijf zit een siliconen pelotte die de knieschijf stabiliseert, masseert en tegelijkertijd aangeeft dat de brace op de juiste positie zit. Ook zitten er flexibele zachte baleinen aan de zijkant van het been.

 

Door de elastische compressie op de knie, wordt zwelling en pijn verholpen. Daarnaast zorgt de compressie ervoor dat je beter weet waar de knie zich in de ruimte bevindt zonder dat je hoeft te kijken (proprioceptie). Het voordeel hiervan is dat mensen minder vaak misstappen maken. Ook geeft de bandage een masserend effect, wat de bloeddoorstroming stimuleert.

 

Aangezien het een zeer huidvriendelijke stof is en er geen harde scharnieren of baleinen in zitten, is het een zeer comfortabele bandage. Er zijn veel kopieën van deze brace, maar daarbij sluit het breiwerk vaak minder mooi aan en gaat deze sneller lubberen. Bij orthopedische praktijken is dit een van de meest gebruikte bandages.

Net als de Bauerfeind kniebandage, is de Novamed genu een breiwerk bandage. Ook deze is anatomisch gevormd. De bandage zit prettig in de knieholte en is van ademend materiaal gemaakt. Hierdoor is de bandage ook geschikt voor het sporten. 

 

De prijs van deze bandage is een stuk gunstiger ten opzichte van de Genutrain, maar dit gaat wel ten koste van de duurzaamheid. Het breiwerk lubbert sneller uit. Verder zijn ze vergelijkbaar qua opbouw. De Novamed loopt echter iets korter over het onderbeen. Dit kan prettig zijn, omdat het minder omvattend is.

Beste kniebrace om te kopen voor middelzware artrose, reuma en instabiliteit

Ook in deze categorie is onze favoriet de Bauerfeind. Dit komt doordat het breiwerk beter is dan de concurrentie en in dit geval de scharnieren ook goed gepolsterd zijn. De brace is iets duurder dan de concurrentie, maar dit is het extra geld waard.

 

Door de scharnieren, banden en baleinen, haalt de brace de belasting van de knie af. Ook kan deze kniebrace lichte standafwijkingen corrigeren. Dat gaat vaak samen met artrose. De brace kan ook tijdens het sportengebruikt worden.

 

Dit is een allround brace. Hij kan voor de meeste aandoeningen in de meeste situaties gebruikt worden. De banden, scharnieren en baleinen geven redelijk wat ondersteuning zonder dat de brace grof wordt.

De Thuasne Genu Dynastab, lijkt redelijk op de genutrain S. Dit komt doordat het een bewezen concept is. Het breiwerk van deze brace is niet slecht, echter is het qua pasvorm en duurzaamheid net wat minder. Echter is hij wel goedkoper dan de Genutrain S.  

De scharnieren en baleinen zijn goed stevig. De brace biedt een uitstekende stabiliserende werking, voor een goede prijs. Het polycentrische scharnier zorgt voor een soepele buiging die overeenkomt met de knie. Net als de Genutrain S is dit een goede allround brace. Ook hier kun je prima mee sporten.  Nadeel is wel dat de scharnieren weinig polstering hebbben. Bij bottige of gevoelige knieën kan dit irriteren of pijnlijk zijn.

Beste kniebrace om te kopen voor vergevorderde artrose en instabiliteit

Dit is een zeer stevige brace die goed gebruikt kan worden bij zware artrose. Het speciaal ontwikkelde webraam stabiliseert het been en absorbeerd tegelijkertijd de schokken. Doordat het flexibel is over een groot oppervlak is de brace ondanks zijn stevigheid toch comfortabel. De brace kan ook voor sport gebruikt worden.

 

Ook zorgt het webraam ervoor dat aan de ene kant het scharnier naar het been wordt getrokken, zodat de pijnlijke kant ontlast kan worden. De brace wordt met een ondersleeve geleverd, deze zorgt voor extra compressie en comfort.

.

Dit is de rigide brace van Bauerfeind. De brace biedt een hoge mate van ondersteuning tegen instabiliteit. Het anatomisch gevormde frame houdt ongewenste bewegingen tegen.

 

De brace is zeer stevig en heeft daardoor een zeer hoge beschermingsgraad. Het aluminium frame is licht gewicht, maar kan alle belasting aan. De brace is zacht en ademend gepolsterd voor optimaal draagcomfort.

 

Deze brace is ook voor sport geschikt. Echter door het harde frame is deze niet ideaal voor contactsporten. Het frame zorgt wel voor maximale ondersteuning voor bijvoorbeeld skiën.

Beste kniebrace om te kopen voor sport met o.a. kruisband, knieband en meniscusblessure in 2022

kniebrace

Na een blessure ontstaan vaak restverschijnselen. Tijdens sporten komt er extra belasting op de knie, waarbij deze restverschijnselen extra tot uiting komen. Een sportbrace moet vanwege de hoge impact tegen een stootje kunnen. Daarnaast is wasbaarheid belangrijk, in verband met zweet. Naast vieze geuren kan zweet ook voor irritatie in de brace zorgen. Uiteraard is het type brace wat gekozen wordt afhankelijk van de aandoening. De onderstaande braces zijn bestand tegen hoge impact, makkelijk wasbaar en omvatten de meeste aandoeningen.

Kruisband, knieband en meniscus blessures ontstaan vaak bij impact sporten of ongevallen. Bij elke blessure heeft een kniebrace andere functies, maar vaak hebben braces meerdere functies. In het geval van ernstige blessures is het handig om een brace via een arts en instrumentmaker te regelen. Echter zijn er vaak restverschijnselen die achterblijven na de blessure. Hiervoor staan de aanbevelingen hieronder.

 

Bij kruisband blessures is het belangrijk om de zogenoemde schuiflade tegen te gaan. Dit houdt in dat het onderbeen naar voren (voorste schuiflade door voorste kruisband blessure) of naar achteren (achterste schuiflade door achterste kruisband blessure) schuift ten opzichte van het bovenbeen. Bij knieband blessures (collateraalbanden) moet de brace zijwaartse instabiliteit tegen gaan. dit doet een brace door middel van scharnieren waar stangen (baleinen) aan bevestigd zijn. deze nemen de functie van de instabiele of pijnlijke banden over.

 

In het geval van een meniscus blessure is het belangrijk dat de brace een combinatie van de bovenste twee functies in combinatie met compressie heeft. Rotatie van de knie is moeilijk te corrigeren in dit type braces, maar de combinatie van stangen, banden en compressie, heeft zeker een effect op belasting en pijn.

Beste sport kniebrace om te kopen voor lichte knieschijfproblemen en pijnklachten

Dit is de sportvariant van de Genutrain®. Het materiaal is nog ademender en steviger. Dit maakt hem zeer geschikt voor sport. Ook is de bandage goed wasbaar.

 

De bandage werkt door compressie te geven en de knieschijf in controle te houden. Ook zorgt de geintegreerde pelotte voor een masserende werking.

 

 

Doordat het breiwerk elastisch is, geeft dit een verend gevoel bij het buigen van de knie. Dit verminderd de belasting op de kniepees.

Beste kniebrace om te kopen voor sporten met middelzware tot zware knieband letsels en instabiliteit

Dit is één van de sterkste soft kniebraces. Deze brace voorziet het been van optimale stabiliteit zonder dat het te koste gaat van het comfort. Hij is erg licht en heeft een goede pasvorm. Dit komt door de aluminium scharnieren en zachte neopreen bekleding. De neopreen bekleding zorgt ook voor stimulatie van de bloeddoorstroming. 

 

Door de stevigheid en het lichte gewicht van deze brace, is deze ook uitstekend te gebruiken bij sporten zoals voetbal en hockey. Neopreen is minder ademend, maar dit is geperforeerd om het ademend te maken

 

De brace is relatief kort. dit maakt hem makkelijker aan te trekken. Toch gaat dit ten koste van comfort, aangezien de krachten over een kleiner oppervlak opgevangen worden.

Beste kniebrace om te kopen voor sporten met zwaardere kruisband en kniebandletsels

Deze stevige brace van donjoy is geschikt voor bijna alle knie porblematiek. De brace loopt lang door en heeft stevige banden, scharnieren en baleinen. Dit zorgt ervoor dat de brace zware klappen op kan vangen zonder dat deze pijnlijk zijn.

 

De brace is dus ideaal voor Zware blessures met restverschijnselen. Ook in het geval van overgewicht kan deze brace uitweg bieden met maat XXXL.

 

Het materiaal is ademend. De brace wordt aangetrokken door hem om het been heen te wikkelen. Dit is prettig als het been erg gevoelig is.

Beste kniebrace om te kopen voor runners knee

Dit is de lichtere variant van de Donjoy OA reaction. Hij is zeer geschikt voor sporten zoals voetbal en hardlopen. Het Webraam absorbeert schokken bij het neerkomen van het been. Daarnaast zorgen de scharnieren en baleinen voor zijwaartse stabiliteit.

 

De harde onderdelen zijn goed weggewerkt, waardoor deze brace ook bij contactsporten ingezet kan worden. Het flexibele webraam is stevig maar toch comfortabel. De brace wordt geleverd met ondersleeve.

Beste kniebrace (patellaband) om te kopen voor jumpers knee

De push sports patellaband heeft een veerkrachtige pelotte. deze zorgt ervoor dat ook bij sport de brace comfortabel blijft. Door gebruik van materialen die niet snel vies worden, blijft de patellaband relatief schoon en geurvrij. Dit is wel minder comfortabel dan een stoffen brace.

 

De brace werkt door druk te geven op de patellapees. Hierdoor wordt de belasting op de aanhechting van deze pees verminderd. Met name bij sprong bewegingen wordt deze pees belast, vandaar de term jumpers knee.

 

Veelgestelde vragen

Op het moment dat de knie belast wordt. Dit is meestal bij lopen of sporten. Draag hem  niet de hele dag, zodat de spieren niet lui worden. Daarbij kan het gaan zweten en irriteren als de brace te lang gedragen wordt.

Bij een kniebrace die rondom gesloten is, moet deze als een sok aangetrokken worden. soms zitten er aan de bovenzijde lussen die hierbij helpen. Wanneer er stangen en scharnieren in een brace zitten, is het belangrijk dat hier niet tegenaan geduwd wordt bij het uitdoen. Hierdoor kan het scharnier kapot gaan.

 

In het geval van een open brace met banden is vooral de volgorde belangrijk. Bij alle braces het eerste de band om de kuitspier aantrekken. Deze zorgt ervoor dat de brace op zijn plek blijft zitten. Daarna de band boven de knie en dan de eventuele andere banden

Bij de meeste kniebraces is het belangrijk dat het scharnier ter hoogte van het midden van de knieschijf zit. bij sommige braces zit er een soort donut aan de voorkant waar de knieschijf in moet zitten. 

 

In het geval van de verstelbare banden is het over het algemeen belangrijk dat de band om de kuit strak zit tegen het afzakken. De band op het dijbeen moet aansluiten maar niet te strak zitten, zodat deze de brace niet naar beneden duwt.

Als de brace voor meerdere weken continue gedragen wordt, dan is het antwoord ja. Echter als de brace niet overal voor gebruikt wordt, is dit geen probleem. Daarbij maakt een brace in sommige gevallen juist meer beweging mogelijk, wat juist positief werkt op spiergroei.

Zie ook mijn blogs over duimbraces, polsbraces, enkelbraces, elleboogbraces en rugbraces

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.