Beste inlegzolen om te kopen in 2022

Beste inlegzolen

De beste inlegzolen om te kopen in 2022? In dit artikel laat ik de beste inlegzolen zien voor hielspoor, platvoeten, holvoeten, doorgezakte voorvoeten, zweetvoeten en hardlopen / sport.

 

Voeten verdragen gedurende de dag enorm veel druk. Het hele lichaamsgewicht wordt opgevangen door twee kleine steunpunten. Dit kan veel klachten veroorzaken en zooltjes kunnen hierbij uitkomst bieden. Ook kunnen inlegzolen klachten verhelpen die eerder al zijn ontstaan.

 

Er zijn veel verschillende inlegzolen op de markt. Elke inlegzool heeft zijn voor- en nadelen. Ook verschilt het per aandoening, welke zootjes het meest geschikt zijn. Let hierbij ook op dat zachter niet beter hoeft te zijn. Soms is stevige ondersteuning nodig om de voeten te corrigeren. Hier moeten de voeten vaak aan wennen voordat ze comfortabel zitten.

 

Bij zooltjes is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van het probleem. Per aandoening en gebruiksdoel zijn er andere type zooltjes nodig. Dit artikel wordt in verschillende categorieën verdeeld. Alle inlegzolen in dit artikel wordt aanbevolen op basis van ervaring vanuit de praktijk.

 

Overzicht beste inlegzolen om te kopen in 2022

Bauerfeind Viscoheel

Mysole running

Mysole multisorb

Beste inlegzolen voor hielspoor

Een hielspoor kan ontzettend pijnlijk en vervelend zijn. Het is een ontsteking van de aanhechting van de peesplaat aan de hiel. Dit ontstaat doordat er teveel of langdurig belasting op deze aanhechting komt.

Deze belasting kan ontstaan door langdurig staan, lopen of hardlopen. Ook overgewicht of holle voeten kunnen een oorzaak zijn. Hierbij ontstaat een stekende pijn, kalkafzetting en een stijf gevoel in de hiel.

Zooltjes voor hielspoor zorgen voor ontlasting van de pijn. Ook zijn der zooltjes die dit combineren met ondersteuning van de voet, zodat de belasting van de pees af gaat.

Voor een versnelde genezing zou een inlegzool gecombineerd kunnen worden met een Strassburger sock. Deze wordt ’s nachts gedragen en houdt de peesplaat op rek. Dit zorgt ervoor dat de aanhechting van de pees niet verhardt.

 

Beste inlegzolen voor hielspoor

De Bauerfeind Viscoheel is een siliconen hielkussentje wat in de schoen gelegd kan worden. De kussens zijn anatomisch gevormd en passen in elke schoen.

 

De Viscoheel maakt gebruik van verschillende hardheden, waardoor de hiel goed ondersteund wordt en de pijnlijke punten goed ontlast worden. In vergelijking met andere merken zijn deze duurzamer en comfortabeler.

 

Naast het pijnverminderende effect, zorgen ze ook voor schokdemping. Dit verminderd de belasting op de gewrichten en pezen.

De Mysole Multisorb is een inlegzool met zeer goede schokdemping. De zool is gemaakt van Polyurethaan, wat zorgt voor een goede balans tussen schokdemping en ondersteuning.

Doordat de inlegzool goede steun geeft, is de zool effectiever in het voorkomen van de hielspoor dan de Bauerfeind Viscoheel. Echter is de Viscoheel weer beter in pijnbestrijding.

De toplaag van dit zooltje is gemaakt van ademend en slijtvast materiaal. Doordat het zooltje steun geeft, heeft de voet tijd nodig om hieraan te wennen.

Beste inlegzool tegen pijnlijke voeten

Pijnlijke voeten na lang lopen? Standard zooltjes die in schoenen zitten geven vaak geen ondersteuning aan de voeten. Dit leidt tot hoge piekdrukken en vermoeidheids klachten.

Na een tijdje kan er een zeurend of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Zooltjes kunnen hiervoor uitkomst bieden door de druk beter te verdelen en de voet te ondersteunen. 

Het is belangrijk dat er een goede combinatie is van hard en zacht materiaal. dit zorgt uiteindelijk voor comfort en een goede ondersteuning. Hierdoor is een lange stadswandeling bijvoorbeeld weer mogelijk.

Beste inlegzolen voor pijnlijke voeten

De Mysole Daily comfort is een zool die voor veel verschillende pijnklachten toegepast kan worden. De zooltjes zorgen voor drukontlasting, drukverdeling en schokdemping.

 

De zolen zijn gemaakt van een stevige kunststof voor een goede ondersteuning, met daarover een zachte latex laag. De leren toplaag zorgt voor een goede vochtregulatie.

 

De leren toplaag heeft wel als nadeel dat dit na verloop van tijd kan slijten. Echter maakt de steun en het comfort dat dit onze favoriet is voor algemene pijnklachten.

Er zijn veel gelzolen op de markt en dit is volgens ons de beste optie. De Solelution comfort werken perfect voor branderige of vermoeide voeten.

 

De solelution comfort maakt gebruik van een gepatenteerde gellaag, waarbij deze ondersteund wordt door thermoplastisch rubber. Hier overheen zit een toplaag van stof.

 

Gelzolen geven vaak comfort, maar ondersteunen de voet niet. Echter zorgen deze inlegzolen voor steun door het rubber.

Beste inlegzolen voor hardlopen en andere sporten

Tijdens het hardlopen is de piekbelasting van je lichaam tot wel 5x het lichaamsgewicht per stap. Dit geeft een enorme belasting op de voeten en gewrichten. 

Goede ondersteuning is hierbij ontzettend belangrijk. Ook extra schokdemping om de gewichten te beschermen is hierbij nodig.

Inlegzolen voor hardlopen beschikken vaak over schokdempend en ondersteunend materiaal. Deze worden met een ademende toplaag bedekt, om het zweten te beperken.

Ook voor andere sporten kunnen inlegzolen uitkomst bieden. Net als bij hardlopen kunnen ze de piekbelasting verminderen. Ook kunnen ze voor meer enkelstabiliteit zorgen. Ze kunnen het omzwikken van de enkel verminderen door steun te geven onder de voet.

Beste inlegzolen hardlopen

De Mysole running zijn speciaal ontwikkeld voor hardloopschoenen. Ze zorgen voor extra schokdemping en goede ondersteuning. De zooltjes ondersteunen de hiel, voetboog en voorvoet.

 

Het materiaal van deze inlegzolen is EVA. Dit staat bekend om schokdempende eigenschappen. De Climatex toplaag zorgt voor vochtregulatie en goede fixatie.

 

Tijdens hardlopen is goede ondersteuning en schokdemping ontzettend belangrijk. Deze zooltjes doen dat uitstekend, Terwijl het comfort ook goed is.

De Mysole racketsport inlegzolen zijn net wat anders opgebouwd dan de running inlegzolen. Ze hebben een hogere hielkuip en een apparte schockdempings unit.

 

De hoge hielkuip zorgt voor meer stabiliteit bij zijwaartse bewegingen. Dit zijn bewegingen die bij racketsport veel voorkomen, maar ze kunnen prima voor andere sporten gebruikt worden.

 

Ze zijn gemaakt van EVA gecombineerd met kunststof.

Dit zorgt voor veel enkelstabiliteit en bescherming.

Beste inlegzolen voor holvoeten, platvoeten en doorgezakte voorvoeten

Voetproblemen

Standsafwijkingen in de voet kunnen voor veel problemen zorgen. Vaak ontstaan hierbij pijnklachten, niet alleen in de voet maar ook in andere gewrichten. In de bovenstaande afbeelding is in geel te zien waar de druk onder de voet ontstaat. Deze piekdrukken veroorzaken vaak de klachten.

In het geval van een holvoet is het binnenste gewelf (boog) van de voet meer gekromd. Hierdoor ontstaat er een holte, vandaar de naam holvoet. dit zorgt voor extra druk onder de teenknobbels en hiel. Deze holtes moeten door een zooltje goed ondersteund worden, om zo een gelijkmatigere drukverdeling onder de voet te krijgen.

Bij een platvoet is het binnenste gewelf (boog) van de voet doorgezakt. Dit resulteert in meer rek op de peesplaat onder de voet en een scheefstand in de enkel. Een inlegzool kan de voet corrigeren door het binnenste gewelf op te hogen en zo de stand in de enkel ook te verbeteren. 

Een doorgezakte voorvoet ontstaat vaak bij vrouwen die op hoge hakken lopen. Dit verhoogt de druk op de teenknobbels onder de voorvoet. Vaak veroorzaakt dit vervelende pijnklachten. De druk onder de voor voet kan verminderd worden met een inlegzool, door druk te geven net onder de voorvoet. Hierdoor wordt de druk onder de knobbels verlaagd en ontspannen de tenen.

De Mysole special anatomical inlegzolen zijn speciaal ontworpen voor de holvoet. Ze worden door specialisten als de beste inlegzolen voor holvoeten gezien.

Ze zijn gemaakt van EVA, dit staat bekend om zijn goede schokdemping en ondersteuning. De toplaag is van ademend climatex gemaakt.

De zooltjes heeft een voorvoetstueun, hielkuip en binnenvoetsteun. Dit zorgt voor goede stabilisatie en ondersteuning van de holvoet.

De Ironman Total Support max inlegzolen zijn de perfecte inlegzolen voor platvoeten. Ze zijn geschikt voor zowel dagelijks gebruik als sport.

 

De zooltjes zorgen voor schokdemping en ondersteuning voor de voet. De steun onder de binnenkant van de voet zorgt voor correctie van de platvoet. De hielkuip zorgt daarnaast voor extra stabilisatie van de hiel.

 

De voorvoet is van extra ventilerende kanalen voorzien. Dit voorkomt dat de inlegzolen en voeten gaan stinken.

De Solelution Arch inlegzolen zijn de beste oplossing voor een doorgezakte voorvoet. Ze geven precies achter de teenknobbels druk, waardoor de voorvoet ondersteund wordt.

 

Deze ontlasting zorgt ervoor dat de pijn gigantisch zal verminderen. Het kussentje zal in eerste instantie gewenning nodig hebben, maar het effect is er snel.

 

De zolen zijn slijtvast, comfortabel en ademend. Ook maken ze gebruik van koolstof en antibacteriële materialen om stinkvoeten tegen te gaan.

Beste inlegzolen tegen zweetvoeten

Zweetvoeten kunnen ontzettend onaangenaam zijn. De één heeft er meer last van dan de ander. Onaangename geuren ontstaan en verspreiden hierdoor.

Zweetvoeten of stinkvoeten ontstaan doordat er bacteriën en schimmels is de toplaag van afgestorven cellen zitten. Deze cellen in combinatie met vocht is een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Ademende schoenen, voeten wassen en bacteriedodende spray helpen. Dit is in sommige gevallen niet voldoende, bijvoorbeeld na een lange dag werken met werkschoenen aan. Geur neutraliserende ademende zooltjes kunnen hierbij helpen.

Beste inlegzolen zweetvoeten

De Vadret anti zweetvoet zolen gaan perfect vieze geuren en zweetvoeten tegen. Ze maken gebruik van speciale Emsecco vezels. Deze werken tegen schimmels en bacteriën.

 

Ook zijn de zooltjes anti-statisch. Dit maakt ze geschikt voor werkschoenen. Juist in dit soort schoenen zijn ze extra effectief, vanwege de slechte luchttoevoer.

 

De zooltjes werken nog beter in combinatie met de antitranspiratie poeder van Vadret. Dit zijn carboorzuur korrels die tot de zweetklieren doordringen en de bacteriegroei stoppen.

De Zederna Cederhouten inlegzolen zijn een natuurlijke oplossing voor zweet- en stinkvoeten. Het cederhout heeft een antibacterieel en vochtopnemend effect.

 

Ze werken ook perfect voor mensen die zonder sokken de schoenen in gaan. De inlegzolen zijn daarnaast dun en flexibel waardoor ze in elke schoen passen.

 

Een nadeel van deze inlegzolen is dat ze breken als ze te ver worden gebogen. Met normaal en alledaags gebruik is dit echter geen probleeem.

Veelgestelde vragen

Dit verschilt per klacht. Elke inlegzool heeft andere eigenschappen en maakt gebruik van andere materialen.

Hoe zachter de zolen zijn, hoe minder steun ze geven. Een gelzool is dus niet altijd de beste oplossing. In deze gids staat per type klacht de beste inlegzool.

Het wennen aan inlegzolen die goed steun geven kan 1 á 2 weken duren. In het begin is het goed om tussendoor de zolen even uit te doen en de draagtijd op te bouwen.

 

Zooltjes die geen forse ondersteuning geven hebben vaak geen gewenning nodig.

Het verschilt per oorzaak wanneer de klachten verminderen. In het geval van een hielspoor kunnen zachte hielkussens direct helpen tegen de pijn, maar voordat de hielspoor over is heeft het een aantal weken nodig.

 

Als een zool veel steun geeft, dan hebben de voeten er een aantal weken voor nodig om te wennen aan de inlegzolen. In het begin kunnen de zooltjes zelfs vermoeid voelen.

Goede zolen hebben een combinatie van steun, drukverdeling, comfort en zijn ademend. Het verschilt echter per type klacht welke zooltjes daar het beste bij passen.

Zie ook mijn blogs over kniebraces, polsbraces, enkelbraces, duimbraces, elleboogbraces en rugbraces

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.