Beste enkelbrace om te kopen in 2022

Beste enkelbrace om te kopen

De beste enkelbrace om te kopen in 2022? In dit artikel laat ik de beste enkelbrace zien voor enkelbandblessures, breuken, operaties, klapvoeten, kinderen en sport.

 

Vaak zie ik in mijn praktijk mensen die zelf al een brace/bandage van de Kruidvat, Action of Decathlon hebben gekocht. Deze werken vaak niet goed, dus dit is weggegooid geld! Lees dit artikel en maak de goede keuze. Het enige dat u nodig heeft, is een meetlint voor de maat.

 

Er zijn veel verschillende enkelbraces op de markt. Elke enkelbrace heeft zijn voor- en nadelen. Ook verschilt het per aandoening, welke enkelbrace het meest geschikt is. Voor zwaardere blessures is  vaak een stevigere brace nodig dan voor lichte klachten. Hieronder zijn voor elk gebruiksdoel de beste enkelbraces samengesteld.

 

Let bij het passen van de brace goed  op of de deze in de schoen past. Ook moet deze niet op de enkels zelf drukken en geen bewegingsruimte hebben om bijvoorbeeld te zwikken. De juiste maat wordt meestal gemeten net boven de enkels. Dit kan echter wel per merk verschillen.

 

 

Overzicht beste enkelbrace om te kopen in 2022

beste enkelbrace

Beste enkelbrace

Orliman tobiplus

Malleotrain

Beste enkelbandage

Bauerfeind Malleotrain

Beste enkel om te kopen voor blessures, breuken, operaties en klapvoeten

Beste enkelbrace om te kopen

Er zijn veel verschillende enkelbraces op de markt. Elke enkelbrace heeft zijn voor- en nadelen. Per aandoening is een andere mate van bescherming nodig. Voor lichte klachten moet de brace goede ondersteuning geven, maar toch beweging toelaten. Bij zwaardere blessures moet de enkel geïmmobiliseerd worden. 

Voor klapvoeten kan een brace zorgen dat de voet omhoog blijft tijdens het zwaaien van het been. Dit voorkomt struikelen en het klappen van de voet. Voor lichte spierzwakte wordt dit vaak gedaan door een elastiek die aan het onderbeen en de schoen vastzit. 

Ook zijn er enkelbraces die als loopgips kunnen worden gebruikt. Dit zijn walkers. Vaak worden deze ingezet na een operatie of na gewoon gips om mee te lopen. De walkers houden de enkel vast en hebben een loopzool om mee te lopen. 

Beste enkelbrace om te kopen voor enkelbandblessures en zware instabiliteit

Enkelbandblessures komen vaak voor. Meestal ontstaat dit door sport, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een misstap. De enkelbanden kunnen hierdoor verrekken of scheuren. Hierbij ontstaan klachten zoals zwelling, pijn en instabiliteit.

Na een enkelbandblessure is de kans een stuk groter dat dit vaker voor komt. Ook kan er rest-instabiliteit ontstaan zijn en pijnklachten kunnen blijven. Een brace kan hierbij uitkomst bieden. Door steun te geven, zorgt de brace dat verzwikken niet meer mogelijk is. Hierdoor kun je zekerder en veiliger sporten en bewegen.

Om de krachten van de enkel op te vangen tegen het verzwikken is een stevige enkelbrace nodig. Dit wordt meestal gedaan door baleinen en banden in de brace te verwerken. Om te zorgen dat de banden aansterken, mag de brace niet continue gedragen worden.

enkelbandblessure

De Orliman Tobiplus is een zeer goede allround brace. Deze brace biedt uitstekende ondersteuning door de goede pasvorm en stevige banden. Dit is wat ons betreft de beste enkelbrace om te kopen.

 

 

In de brace zit een binnenwerk met veters, wat ervoor zorgt dat de bace overal goed aansluit. De stevige autoriem banden beschermen tegen het omzwikken. 

 

 

 

De brace is stevig genoeg om te sporten. Er zitten geen harde onderdelen in, dit maakt hem ook geschikt voor contactsporten. Doordat de brace weinig dikte heeft past deze uitstekend in de schoen.

De Bauerfeind malleoloc is een individueel vervormbare brace. Hierdoor sluit de brace zeer goed aan en biedt deze goede ondersteuning en comfort.

 

De brace kan zonder problemen in elke schoen gedragen worden. Door het bandensysteem zit de brace stevig, maar laat deze buiging van de enkel toe.

 

Ook heeft de brace een speciale bekleding wat het comfort verbeterd. Dit maakt de brace prettig om te dragen gedurende de dag.

De Bauerfeind malleotrain is een enkelbandage en geen brace. Dit houdt in dat er geen harde verstevigende onderdelen in verwerkt zijn. De brace geeft compressie en lichte ondersteuning.

 

De malleotrain is gebreid en heeft siliconen kussens erin verwerkt. Het breiwerk van Bauerfeind is duurzaam en comfortabel. De siliconen kussens hebben een masserend effect.

 

Vergeleken met andere bandages, is deze duurzamer en heeft deze een betere pasvorm. Het nadeel is dat er bij veel gebruik zweetresten in het breiwerk blijven zitten.

Voor kinderen kan het moeilijk zijn om een goed werkende en passende brace te vinden. Daarom is het nodig om specifiek een brace voor kinderen te bestellen.

 

De push ortho aequi junior biedt zowel een goede pasvorm, als een goede ondersteuning. De brace kan voor zowel blessures als hypermobiliteit gebruikt worden.

 

De combinatie van een goede werking en draagcomfort maakt dat deze brace onze keuze is als de beste enkelbrace om te kopen voor kinderen.

Beste enkelbrace om te kopen voor voetheffersparese (klapvoet)

Een klapvoet ontstaat doordat de heffers van de voet en tenen niet goed meer werken. Door de verminderde kracht kunnen de spieren de voet minder goed controleren en klapt de voet op de grond. Vandaar de term klapvoet.

De zwakte van de voetheffers kan ervoor zorgen dat de voet naar beneden hangt tijdens het zwaaien. Dit kan struikelen, vermoeidheid en pijn veroorzaken.

Een brace kan bij lichte voetheffersparese goed uitweg bieden. Deze zorgt ervoor dat de voet omhoog word gehouden. Is de zwakte dusdanig erg dat de tenen en voeten helemaal niet meer opgetild kunnen worden, dan is het verstandig om via een specialist een steviger hulpmiddel aan te vragen.

klapvoet

De Orliman Boxia bestaat uit twee delen: een band om de enkel en een voetgedeelte tussen de veters. Door middel van een elastiek die daartussen wordt gespannen, wordt de voet omhoog gehouden tijdens het zwaaien.

 

Met deze brace kan het elastiek individueel gespannen worden, waardoor je de voet een richting op kan sturen. Dit kan handig zijn als de voet de neiging heeft naar binnen of buiten te zwaaien.

 

Het enige nadeel van een dergelijke brace is dat hij geen stabiliteit tijdens het staan geeft.

De Novamed foot up maakt gebruik van hetzelfde principe als de Orliman Boxia. Echter de manier van bevestigen is anders. Ook deze brace bestaat uit twee onderdelen die aan elkaar worden bevestigd.

 

Waar de Orliman gebruik maakt van instelbare elastieken aan klittenband, maakt deze brace gebruik van een kliksysteem.

 

Het voordeel hiervan is dat het aantrekken eenvoudiger is. Echter is het moeilijker om de kracht van voetheffing in te stellen.

 

 

Beste walker om te kopen, post-operatief of na breuk

Na een zware blessure of enkeloperatie kan er worden gezorgd dat mobiliseren weer mogelijk is, zonder het herstel tegen te werken. Een stevige immobiliserende brace kan hiervoor zorgen.

Dit type brace wordt een walker genoemd. Deze immobiliseert de enkel door een stevig frame met klittenbanden. Ook zit er een anti-slip zool onder voor het lopen. 

In tegen stelling tot gips is het voordeel van dit type brace dat het afneembaar is. Toch wordt de enkel goed geïmmobiliseerd, waardoor het herstel bevorderd. 

 

Walker enkelbreuk

De Novamed ROM walker is een zeer stevig type enkelbrace. Deze wordt toegepast om te lopen na een breuk of operatie. Het kan in plaats van loopgips worden gebruikt.

 

De Brace wordt goed gepolsterd door dik schuim, waardoor hij vrijwel iedereen past. Met meerdere klittenbanden wordt de brace bevestigd. De onderkant is afgerond en heeft een anti-slipzool om het lopen makkelijk te maken.

 

Het enkelscharnier is instelbaar. Hierdoor kan de optimale stand gekozen worden. Eventueel kan de stand elke week een beetje aangepast worden.

Beste enkelbrace om te kopen voor sport

Na een eerdere enkelblessure, is de kans op een nieuwe blessure een stuk groter. Dit komt doordat de enkel instabieler is geworden. Vaak ontstaat een blessure door het omzwikken van de enkel. 

Een ander probleem kan zijn dat de enkel pijnlijk is door een nog aanwezige blessure. Hiervoor kan compressie en steun ook uitweg bieden.

Een enkelbrace zorgt ervoor dat er toch nog gesport kan worden, zonder zorgen of pijn. Voor contactsporten is het handig als deze brace geen harde onderdelen bevat, maar toch goede steun biedt. 

Beste enkelbrace om te kopen

De Active Ankle T2 brace is één van de sterkere braces op de markt. Deze brace voorkomt dat de enkel kan omzwikken en geeft maximale steun. Toch geeft de brace ook veel bewegingsvrijheid door het scharnier.

 

De combinatie van steun en bewegingsvrijheid maakt hem zeer geschikt om mee te sporten. Hierdoor zal de brace maximaal beschermen, met minimale invloed op de sport.

 

Het enige nadeel van de brace is dat deze harde onderdelen bevat. Voor contactsporten zou de PSB enkelbrace brace meer geschikt zijn.

De PSB enkelbrace is speciaal ontworpen voor voetbal, hockey en schaatsen. Doordat deze dun om de voet zit, past deze goed in sportschoenen zoals kicksen.

 

De brace biedt goede ondersteuning en bevat geen harde onderdelen. Dit maakt hem ook geschikt voor contactsporten. De brace is daarnaast goed wasbaar.

 

Door middel van de banden is de hoeveelheid steun individueel in te stellen.

Veelgestelde vragen

Dit is per aandoening verschillend.

Bij aanwezige blessures, is het nuttig om bij alle belastende activiteiten voor de enkel de brace te dragen.

Als de brace ter preventie wordt gebruikt, dan alleen bij risicovolle momenten zoals sport gebruiken.

Bij een klapvoet is het advies de brace vooral buiten te gebruiken. Binnen kan ook als dat wenselijk is.

De enkelbace wordt meestal als een sok aangetrokken, totdat deze aansluit op de hiel. Daarnaast moeten de banden of veters aangetrokken worden. Banden slaan meestal kruislinks over elkaar.

De brace zit goed als deze overal nauw aansluit. Als er harde onderdelen in de brace zitten, dan mogen deze niet pijnlijk drukken. De enkel mag niet in de brace kunnen bewegen.

Als de brace voor meerdere weken continue wordt gedragen , dan is het antwoord ja. Echter als de brace niet overal voor wordt gebruikt, is dit geen probleem. Daarbij maakt een brace in sommige gevallen juist meer beweging mogelijk.

Doe in rust de brace af, zodat het gewricht ook soepel kan blijven.

Dit hangt af van het type brace. Een brace met weinig stof kan over het algemeen goed tegen water. Het duurt lang tot stof droog wordt en is moeilijk schoon te maken.

Zie ook mijn blogs over kniebraces, polsbraces, duimbraces, elleboogbraces en rugbraces

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.